Som jag skrev igår så firade vi pappas födelsedagen och jag fick i uppdrag att göra en tårta. Jag kollade igenom några kockböcker och beslöt mig att testa ett recept från boken; ”choklad- läckert och lättlagat steg för steg” som man har haft i hyllan länge men inte testa någonting ur den. Nu i efterhand kan jag säga vad som behövs ändras i receptet för att tårtan inte ska bli så söt. Mindre florsocker och en annan chokladsort för att neutralisera smaken. Men annars vad den väldig gott och lätt att göra.
Tillagning:200 grader, 5-8 minuter
Tårtbotten:
3 ägg
1 1/2 dl socker
knappt 2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljextrakt, eller vaniljsocker, äkta vaniljstång
Fyllning:
175 g mörk blockchoklad
7 1/2 dl florsocker
knappt 2 dl smör
2 msk mjölk
2-3 dl vispad grädde (eget tillägg)
Glasyr:
1 1/4 dl råsocker
4 msk vatten
Gör så här: Rita upp 18 cm i diameter på fyra bakpapper. Vispa ägg, socker med elvisp i 10 minuter, eller tills smeten är ljus och skummig. Vänd ner vaniljextraktet, eller vaniljsocker eller skrapa ur vaniljen från vaniljstång. Tillsätt sist vetemjöl i smeten. Skeda upp 1/4 av smeten på den ena plåten och bred ut i den uppritade cirkel. Grädde i ugnen i 200 grader mellan 5-8 minuter. Låt kallna på galler och upprepa med resterande smeten. Får man problem med att dra ut bakpapper på tårtbotten kan man dutta lite vatten och dra försiktigt.
Fyllningen: Smält chokladen till fyllningen och låt den svalna en stund. Vispa smör, mjölk och florsocker till en ljus och fluffig smet. Vispa ner den smälta chokladen. Skulle fyllningen kännas lite för hård kan man hälla lite extra mjölk. Vispa grädden för sig.
Montering: Bred ut chokladfyllningen och vispgrädde på tårtbotten. Ta nästa tårtbotten och bred ut choklad och placera chokladfyllningen över grädden och bred ut choklad på andra sidan av tårtbotten,(alltså tårtbotten har choklad på både sidorna). Fortsätt med samma procedur till sista tårtbotten då den inte ska ha choklad på toppen utan glasyr. Spara chokladfyllning till kanterna av tårtan.
Glasyr: Häll socker och vattnen till glasyren i en tjockbottnad kastrull. Värm under omrörning så att sockret löst sig. Sjud tills glasyren är svag guldfärgad.Ta från plattan. Häll glasyren över sista tårtbotten och arbeta glasyren med slickepott eller sked och låt tårtan få stelna en stund. Bred ut resterande chokladfyllningen runt om tårtans kanter och spritsa toppar som dekoration.
I den här boken kan ni hitta receptet för er som ha den hemma. 🙂
Kommentera