Idag har jag bakat mitt favoritbröd, Challah. Challah är ett judiskt bröd och uttalas ”hallah”. Enligt traditionen gräddar man 2 limpor till kvällsmålet på sabbaten. Man kan om man vill göra ett stort Challahbröd istället för två. Brödet kan bakas efter olika recept och flätas på lika många olika sätt. Det garneras med vallmofrö eller sesamfrö. Jag föredrar sesamfrön. Detta bröd är oslagbart gött och vackert med sina flätor. Håller upp till fyra dagar i en lufttät påse. Går även att frysa in i upp till en månad.
50 g jäst
1 1/4 dl ljummet vatten
1 tsk salt
1 msk socker
60 g smör
2 uppvispade ägg
2 1/2 dl ljummet vatten, extra
Pensling:
1 äggula
2 tsk vatten
sesamfrö eller vallmofrö
Gör så här: Lägg bakplåtspapper på en stor bakplåt. Lös jästen i ljummet vatten. Häll 1 liter vetemjöl, salt och socker i en stor skål. Gör en grop i mitten och häll i smör, uppvispade äggulorna och den uppvispade jästen. Tillsätt extra vatten och rör ihop blandningen väl. Vispa med en träslev i 5 min. Tillsätt tillräckligt mycket av det återståendet mjölet för att degen ska bli smidig.
Stjälp upp på lätt mjölat bakbord. Knåda i 10 min eller tills degen är smidig och elastisk. Lägg degen i en lätt oljad skål. Pensla ytan med smält smör eller olja. Täck över och låt stå på ett varmt ställe i 1 timme. Därefter slå ner degen och knåda i en minut. Dela degen i 2 lika stora delar. Lägg tillbaka den ena halvan i skålen och täck över med plastfolie. Låt den jäsa en gång till medan du gör i ordning det första Challahbrödet.
Dela den återstående halvan i 3 lika stora delar. Rulla delarna till replängder, ca 3 cm tjocka och 30 cm långa. Lägg repen bredvid varandra på plåten och fläta från mitten. Tryck ihop änderna och vik under så att de förseglas. Täck över och låt jäsa i 45 min eller tills degen jäst ordentligt. Slå ner den andra deghalvan och forma som den första. Låt jäsa medan det första Challahbrödet gräddas.
Värm ugnen till 175 grader. Pensla den första Challahn med äggulan blandad med vatten och stö över med sesamfrön eller vallmofrö. Grädda i 35-40 min eller tills brödet är gyllenbrunt och låter ihålligt när man knackar på det. Låt svalna på galler. Grädda den andra brödet och låt svalna.
Lämna en kommentar